Train 14 km en loop een marathon!

Vandaag een heel interessante workshop gevolgd bij Sportrusten. De workshop bevatte 3 hoofdpunten:

1) de Marathon revolutie (max 14 km per keer trainen en toch een marathon lopen)

2) de veldtest (hartslagmeting)

3) ademhaling

logo_sportrusten

 

 

 

De Marathon revolutie

De Marathon revolutie is een boek van het bedrijf Sportrusten waarin een trainingsmethode wordt aangeleerd waarmee je dus met minder trainingstijd kunt voorbereiden op een marathon. Je traint per keer maximaal slechts 14 kilometer. In traditionele marathontraining zijn afstanden van maximaal 30 kilometer geen uitzondering. Daar heb je dus veel tijd voor nodig. Om te lopen èn om te herstellen.

Veel tijd heb ik niet en ik wil wel die marathon lopen. Deze trainingsmethode is daarom ideaal.

De veldtest

De veldtest werd begeleid door Peter, trainer bij Sportrusten. Hij ging op de fiets voor ons uit. Na 6 minuten op 7 kilometer te hebben gelopen, bouwden we het tempo telkens op. Iedere twee minuten 1 kilometer harder. Het start (bijna te) rustig. Er werd lekker gekletst in de groep. Maar al snel werd dat minder en ging men focussen op het lopen. Het doel was om je maximale inspanning te leveren en je hartslag en snelheid te onthouden die je had als je afhaakte.

Na enige tijd bleek dat we nog met zijn tweeen aan het lopen waren.

Op de snelheid van 17 kilometer haakte mijn medeloper af. Nog even volgehouden tot 18 kilometer per uur, maar toen was voor mij ook de koek op. Toch een mooi resultaat!

Daar ging het overigens absoluut niet om, je moet je maximale hartslag gewoon weten. Maar ja, maximaal is maximaal dus dan moet je ook gas geven tot de tank leeg is!

Na de veldtest weer terug naar binnen waar aan de hand van je maximale hartslag je omslagpunt werd berekend. Dit kun je vervolgens invoeren op de Sportrusten website en zo krijg je een persoonlijk trainingsprogramma!

Ademhaling

Dit onderdeel werd diverse malen aangehaald, maar niet uitgebreid behandeld. Het komt in de online training wel terug.

Hoofdpunt is: veel mensen halen te vaak en te ondiep adem.

Ook belangrijk: heb je ademtekort bij het hardlopen, ga dan niet heel veel inademen, maar adem langer uit. Je gooit er dan zoveel mogelijk ‘afgewerkte’ zuurstofloze adem uit waardoor er automatisch meer plek is voor zuurstof!

Alles bij elkaar een interessante ochtend gehad en een techniek aangeleerd die het bereiken van de eindstreep van de marathon een stuk dichterbij haalt! Ook lange afstanden lopen maar geen tijd om 80 kilometer en meer per week te lopen? Check dan zeker Sportrusten.nl!

Succes,

Heb je vragen of wil je iets kwijt over deze blog? Mail me op info@miraclemorning.info!

Henk

 

2 gedachten over “Train 14 km en loop een marathon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *