De S is van Schrijven

In deze miniserie beschrijf ik iedere week een onderdeel van de Miracle Morning SAVERS!

Deze keer is de S van Schrijven aan de beurt.

Het laatste onderdeel in de SAVERS bestaat uit schrijven. Je kunt natuurlijk op veel manieren schrijven, boeken, boodschappenlijstjes of een brief aan je lief. De S zoals deze bij Miracle Morning aan bod komt gaat echter vooral over het bijhouden van een dagboek. Veel mensen hebben wel eens een dagboek bijgehouden, of dat in ieder geval geprobeerd. Om dat in de praktijk vol te houden blijkt echter niet zo makkelijk, of wel?

Heb jij ooit geprobeerd een dagboek bij te houden? Met Miracle Morning is het een fluitje van een cent!

Je hebt daardoor tenslotte iedere dag een vast moment om dit te doen. Een moment waarop je geen afleidingen om je heen hebt, ook wel belangrijk!

Blijft voor sommigen natuurlijk nog de grote vraag: waarom zou je het doen? Een dagboek bijhouden is voor sommigen een langgekoesterde wens, anderen zien er het nut eigenlijk niet van in. Ook als je zelf minder van het schrijven bent, is het toch het overwegen waard.

Er zitten een aantal grote voordelen aan het schrijven van een dagboek:

Confrontatie
Door op te schrijven wat goed ging op een dag en wat minder goed ging, zie je bepaalde zaken heel duidelijk voor ogen. Je kunt bijvoorbeeld denken: “jammer dat die afspraak niet ging zoals ik wilde”. Ergens weet je dan wel dat je gebrekkige voorbereiding daar de grootste oorzaak van was, maar dat duw je toch makkelijk weg. Als je echter opschrijft dat de afspraak minder goed ging en vervolgens moet opschrijven hoe het de volgende keer beter kan, geeft dat inzicht.

Beter onthouden
Je onthoud dingen die je opschrijft veel beter dan dingen die je alleen maar bedenkt of meemaakt. Doordat je bepaalde zaken in gedachten nog eens doorneemt en vervolgens aan het papier toevertrouwd, leg je zaken extra goed vast in je geheugen.

Schrijf het van je af
Ook als je zaken hebt meegemaakt die stress veroorzaakten, emoties met zich mee brachten enzovoorts, is het schrijven van een dagboek prettig. Je beleeft alles nog eens, maar dan niet in de situatie, maar rustig, op een veilige plek waar je alles kunt overdenken en aan het papier toevertrouwen.

Terugleesbaar
Als je een dagboek bijhoudt en dingen opschrijft, kun je nog eens terugbladeren. Je ziet dan wat je hebt meegemaakt, hoe je daarop hebt gereageerd, maar ook hoe je groeit. Misschien zie je ook wel terugkerende zaken. Patronen die telkens terugkomen. Dat zie je op papier veel duidelijker dan wanneer je alleen in gedachten terug ‘kijkt’.

Zoals je ziet, reden genoeg om die pen te pakken! Waarom hou jij een dagboek bij? Doe je dat digitaal of juist niet? Heb je tips voor mensen die er mee willen beginnen? Laat ze achter in de comments!

Heb je vragen of wil je iets kwijt over deze blog? Mail me op info@miraclemorning.info! Henk

One thought on “De S is van Schrijven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *